2020. jan 24.

Célverseny és edzőverseny

írta: Gyerefutni
Célverseny és edzőverseny

Sokan azt gondolják hogy a futás a világ legegyszerűbb sportja, mert nem kell hozzá semmi, csak egy pár cipő meg az utca.


Aki egy kicsit komolyabban veszi a futást, az hamar rájön, hogy nem ennyire egyszerű a dolog, mert ha hosszú távon sérülésmentesen akar edzeni, ráadásul fejlődni is akar, akkor tervszerűen kell futni. Megfelelő tervet csak edző tud készíteni, hiszen ő ért hozzá, ismeri az edzéselméleti alapelveket és figyelembe tudja venni a sportoló egyéni képességeit és aktuális fizikai, illetve mentális állapotát.
Az edzéstervezés sem olyan egyszerű, mint az sokan gondolják. Több annál, hogy ma x, holnap meg eggyel több kilométert futok és egyszer csak összejön a maraton.
Az edzéstervezés lényege, hogy egy kiindulási ponttól egy célállomásig kell eljutni. Ehhez a terhelési összetevőket (mint például az intenzitás és terjedelem, ingersűrűség.. stb) kell úgy adagolni, hogy a kívánt célt elérjük.fax-1904642_640.jpg

Mit jelent ez a valóságban? Erről fogok megosztani pár kulisszatitkot :

Szóval amikor megkeresel egy edzőt, akkor először is két dolgot kell tudnia. Az egyik az, hogy milyen szinten állsz most, a másik pedig az, hogy mi a célod.

Tehát ismerni kell a kiindulási pontot és a végállomást. A kettő közötti utat tudja az edző megtervezni neked, úgymint egy GPS: vagy a legrövidebb, vagy a leggyorsabb útvonalat választva, attól függően mi a célod.
A legtöbb esetben ez a végcél egy verseny szokott lenni. Például tavasszal a Vivicittan félmaratont futni, vagy ősszel a Sparon maratont.
Ha megvan, hogy mit szeretnél, azt hívjuk az edzéstervezés során célversenyek.

A kiindulási pont és a célverseny közötti időszakot, markociklusnak nevezzük, amit további mezo- és mirko ciklusokra periodizálunk.

Egyszóval az edzéstervezés lényege a célversenyre való felkészítés. Ahhoz, hogy tudjuk hogy haladunk a fejlődéssel, a felkészülési időszakban bizonyos időszakokban (jellemzően egy-egy mezociklus végén) edzőversenyt célszerű beiktatni. Ennek kettős szerepe van. Egyfelől a sportoló versenykörülmények között tud edzeni, gyakorolni a taktikát, frissítést, stb, az edző pedig visszajelzést kap arról hogy halad a sportoló a felkészüléssel.

Ez egy bonyolult képlet, szaktudás nélkül senki nem tud jól működő tervet összeállítani magának. Szóval, ha fejlődni szeretnél, azt bízd edzőre. Házat se építesz, ha nem értesz hozzá, igaz?

 

megjegyzés: a kép forrása a pixabay.com

Szólj hozzá