2020. jan 08.

A futás jackass-ei

írta: Gyerefutni
A futás jackass-ei

Ebben a bejegyzésben egy olyan gyakran előforduló problémára szeretném felhívni a figyelmet, ami nap mint nap szembe jön a hobbi futókkal a közönségi oldalak különböző futócsoportjaiban:

A tipikus futó sérülések kialakulásának egyik fő okáról lesz szó, illetve arról hogy miként tudjuk ennek kockázatát minimalizálni és miért ne üljünk fel az ostoba hencegéseknek.

 

Mire gondolok pontosan?

 

Arra, hogy rendszeresen olvasni olyan segélykérő bejegyzéseket közösségi oldalak futó csoportjaiban, amelyek szerint valaki megsérült és erre keres gyógyírt, vagy a sérüléshez vezető okot szeretné megtudni. Az is gyakran előfordul, hogy még nem sérült meg, de segítséget szeretne kérni ahhoz, hogyan előzheti ezt meg. 

Mindkét esetben szerencsére gyakran megjelennek olyan hozzászólások, amelyek felhívják a figyelmet az általam is sokat hangoztatott bemelegítés, nyújtás, erősítés szentháromság fontosságára.

Sajnos azonban ezzel egyidőben jelennek meg azok a "nafogdmegasöröm" típusú virtuális melldöngetők, akiket magamban csak a futás jacjass-einek neveztem el..

Összeszedtem pár ilyen megnyilvánulást, amit ha látsz valahol, jobb ha olvasás nélkül tovább görgetsz:

 "évek óta futok sose szoktam bemelegíteni, de még egyszer se sérültem meg" 

" nálam az első pár kilométer a bemelegítés" 

"hosszú futásnál úgyis lesz időd bemelegedni" 

"félmaraton előtt nem kell bemelegíteni, van rá 21 kilométer" 

És a kedvencem:

"a bemelegítés a gyávák sportja!!!" 

Ugyanilyen megnyilvánulások találhatók az edzés utáni nyújtás témakörben is. Nem is fokozom tovább, mert írás közben úgy elkezdett emelkedni a pulzusom, mint egy alapos bemelegítésnél�

 

Bungee jumping kötél nélkül

 

Amikor ezeket a bejegyzéseket olvasom, mindig azon gondolkodom, hogy a futást miért nem tekintjük ugyanolyan sportnak, mint bármi mást?! bungee-jumping-1713755-1454347.png

Sokszor azt tapasztalom, hogy ha valaki futás mellett végez más, kiegészítő sportot is, akkor teljesen természetes számára hogy az előtt bemelegit.

Ha pl lemegy a terembe gyúrni, legalább két karkörzést csinál mielőtt befekszik a súly alá, ha elmegy mondjuk zumbázni, edzés előtt átmozgatja magát, de bármi egyéb más mozgást végez be-me-le-gít.

Még a hétvégi takarítás előtt is csinál két törzskörzést az ember, miközben kicsavarja a felmosórongyot.. hehehehe�

Ezzel szemben viszont nem értem, hogy ha futni megy, akkor ez miért nem ennyire evidens?? Sőt, miért egyenesen sikk azzal kérkedni, hogy nem melegít be?? 

Ez az attitűd számomra annyira jackass-szerű, mint kötél nélkül Bungee jumpingolni.

 

Soha ne hagyd magad befolyásolni az ilyen megnyílvánulások által. Felkészíteni a testünket egy munkavégzésre nem ciki, hanem kötelező! 

 

Aki azt állítja, hogy sose melegít be és nem sérül meg az vagy gumiember, vagy egyszerűen hazudik:

Vagy bemelegít, vagy előbb-utóbb megsérül.

Kivéve persze akkor, ha olyan alacsony intenzitással végzi a testmozgást, hogy az nem vált ki semmilyen ingert a szervezetből. Amikor átkocog a zebrán, mert villog lámpa, vagy kibingázik a kisboltba tejért, akkor nyilván nincs miért bemelegíteni. Ez viszont nem is tekinthető sporttevékenységnek! 

jackass-lawsuit-wednesday.jpg

Remélem mindenki számára világos, hogy bemelegítés nélkül sportolni szamárság.

Nade, hogy miért és hogyan melegítünk be egyáltalán, akkor válik igazán megérthetővé, ha tudjuk hogy mi történik ilyenkor a szervezetünkben! 

 

Ha szeretnéd megtudni, akkor kövesd a blogom, mert a következő bejegyzésem erről fog szólni!

 

#gyerefutni

Ha tetszik lájkolj, ha hasznos oszd meg hogy máshoz is eljusson! 

 

 

 

 

Szólj hozzá