2019. dec 05.

Etikus edzőt mindenkinek

írta: Gyerefutni
Etikus edzőt mindenkinek

Virtuális futóverseny megy az onlájn piacon a hobbifutókért és a piacot két-három cég tarolja le. Ahol pénz van, ott marketing is és ez vonzza a gyanútlan hobbi futókat, akik nem akarnak mást csak futni. Ha végig görgetjük a közösségi média futócsoportjait mást se látunk, mint olyan hirdetéseket, hogy fuss tudatosan, meg  legyél profi, ha nem akarsz fájdalommal futni, sérüléseket összeszedni. sports-coach-teaching-children-race-260nw-741458461.jpg

 

De valójában mi van a tudatos edzés és személyre szabott terv  mögött? 

 

Ha jobban belemélyed az ember, vagy egy kicsit is rálát a dolgokra, akkor könnyen lebuktatja az "átvágásiferit". A hiba ott van, hogy ezeknél a cégeknél egy onlájn edző 50-100, vagy akár több futónak írja a tervet heti szinten, hiszen akkor lehet megélni belőle. Amíg a hobbifutó izgatottan figyelgeti a trainingpeaks-et hétről hétre, hogy mit talál ki neki az edzője, addig az edző vasárnap délutáni kávézás közben elküldi ugyanazt a sablon tervet több tucat embernek. Kicsi az esélye annak hogy kiderül a turpisság, de sajnos néha kiderül. 

 

Én is beleestem a csapdába 3 évvel ezelőtt. Igazából a kíváncsiság hajtott, amikor hagytam magam rábeszélni és leszerződtem az egyik ilyen céggel. Egy évvel később ugyanolyan csalódottan hagytam ott őket, mint ahogy azt azóta is olvasom naponta a különböző futócsoportokban. Erről korábban már írtam itt

 

Aztán az élet úgy hozta, hogy egy másik csoportba kerülve egy bejegyzésben röviden leírtam a korábbi tapasztalataimat. Nem sokkal azután hogy közzé tettem privátban rám írt egy csoporttag, hogy neki pont ugyanezek voltak a tapasztalatai és ugyanazt érezte, ugyanúgy élte meg, mint én. Néhány üzenetváltásból kiderült,hogy ugyanabban az időszakban, ugyanannál a cégnél ugyanaz volt az edzőnk. 

Persze hogy azonnal összehasonlítottuk az edzéstervünket is: az is ugyanaz volt. Hétről hétre ugyanazt az edzést kaptuk, pedig se nemben, sem életkorban, se futómúltban nem vagyunk egyformák. Mégis ugyanazt a konzerv tervet kaptuk! Mitől volt mégis egyedi? Azért adhatták el egyedi edzéstervnek, mert pulzus alapon volt megírva a sablon, ahol csak zónák voltak megjelölve és oda mindenkinek a saját zónáit kellett behelyettesíteni. Pl ha fartlek futás  volt, amit 2-es 4-es zóna között kellett váltogatni, akkor abban különbözött, hogy kinek mekkora pulzustartományt jelent ez a zóna. 

Mi ebben a gond? Kérdezhetik a pk edzés rendíthetetlen hívei?

 

Abba most nem szeretnék belemélyedni, hogy eleve mi a gond a csak pulzushoz kötött edzéstervvel, de az biztos, hogy ugyanaz a terv nem lehet mindenkinek jó. Nem arról van szó, hogy egy-egy edzés azonos, hanem hogy egy egész mezo, vagy makrociklus ugyanaz!! Ha ugyanazt a tervet kapja mindenki! Az már szerintem átverés!

Egyénre szabott akkor lesz, ha az előre elkészített terv az egyén fejlődését, fizikai és pszichikai állapotát figyelembe véve változik. Hisz ahány ember, annyiféleképp reagál ugyanarra az edzésingerre, tehát mindenkinek kicsit másképp kell belenyúlni a tervbe és elvégezni a finomhangolásokat. Ha ez nem így van, akkor könnyen túl, vagy alul terheltté válhat a futó. 

És pont itt van az "átvágásiferi"! Hogy is tudná az onlájn edző finomhangolni közel 100 ember edzéstervét vasárnap délután kávé és süti közben? Mert ugye az is fix ezeknél a cégeknél, hogy vagy vasárnap, vagy hétfőn kapod a tervet. Mindenki ugyanakkor kapja ugyanazt a tervet. Ez pedig csak crtl+C, crtl+V módszerrel lehetséges. 

Mondhatnám, hogy tisztelet a kivételnek, de tapasztalatom szerint, aki kivétel, az ott hagyja ezeket a cégeket. Ezek a cégek a jól felépített marketinggel és jól eladható arcokkal sajnos hatalmas tömegeket tudnak bevonzani, tehát még így is nagyobb pénz van benne az edzőnek, mintha egyedül csinálná a  bizniszt. Pedig akkor a teljes havidíj az övé, így meg le kell adni a nagy részét. 

Szóval akinek a sportoló is fontos nem csak a haszon, az előbb, vagy utóbb ott hagyja ezeket a cégeket. Persze van akinek a kiszámítható és biztos bevétel a fontos. Őket nem érdekli a sportoló. Vagy azért, mert nem is tudják milyen károkat okoznak, okozhatnak, vagy azért mert az anyagi haszonszerzés fontosabb, mint a sportolójának fejlődése. Ebben az esetben kap egy olyan tervet, amivel túlterhelve biztosan nem lesz, cserébe nem fejlődik és jó eséllyel megutálja a futást.

Összegezve a dolgot örvendetes dolog ez az egészség tudatosság egészen addig, amíg ki nem derül,  hogy csak egy ócska szlogen az onlájn cégek marketingeseitől, amivel magukhoz csalogatják a futókat.

A csalódott futok többsége meg ilyenkor azt írja a közösségi oldalak futócsoportjaiban, hogy "soha többet nem lesz edzőm." A napokban olvastam egy ilyet és kommentként egy valódi futóedző megjegyezte, hogy " legyen, csak ne onlajn". 

Én ezt azzal egészítem ki, hogy "Kedves Sporttárs! Neked valójában még nem is volt edződ!"... 

 

Hogy is lehetne edző az, aki nem látja a sportolóját sportolás közben?

 

Aki csak számok és grafikonok alapján készít edzéstervet, az inkább programozó, mint edző. 

 

depositphotos_118127196-stock-photo-office-desk-mockup-laptop-smart.jpg

Sajnos ez a kórkép rányomja a bélyegét az összes futóedzőre, mert általánosságban véve sokan nem tudnak különbséget tenni onlájn edző és edző között. 

Honnan tudjuk, hogy az az edző, aki nem a lehúzós cégeknél dolgozik, nem húz le? Hogy nem kókler ő is? 

Nagyon nehéz kiszűrni, de ha az edzőnél még elvi lehetősége sincs meg a közös, vagy általa vezetett felügyelt edzésnek, akkor érdemes gyanakodni. 

 

 

Nyilván nem segít az sem, hogy a valódi atlétika edzők, a "szakma megmondó bölcsei", a szakmájuk elócskásításától - némileg joggal- félve folyamatos hadjáratot folytatnak az onlájn edzők ellen. A górcső alatt az érintett nagy cégek vannak ugyan, de sokszor tapasztalni olyan megnyilvánulásokat is amiből az jön le, hogy nem tekintik edzőnek azokat, akikkel nem sportoltak együtt kb már serdülőben is. Ez sem jó irány szerintem. 

A jó irány az lenne, ha azok az etikus edzők, akik arra szakosodtak, hogy felnőtt korban tanítsanak meg embereket futni ne kerüljenek egy kalap alá azokkal, akik csak onlájn küldenek konzervterveket mit sem sejtő hobbifutóknak anyagi haszonszerzés céljából. 

 

Etikus edző jár mindenkinek!

Hogy milyen egy etikus edző? Erről szól az edzők etikai kódexe, ami itt olvasható el...

 

-gyerefutni-

 

Ha tetszik egy lájkkal, ha hasznosnak találod megosztással jelezd kérlek. 
A képek forrása a google.com.

 

 

 

Szólj hozzá