2020. jan 18.

Nyújtás és futás két jó barát

írta: Gyerefutni
Nyújtás és futás két jó barát

Kell-e nyújtani minden edzés után?

 

 

img_20191122_113003.jpgA kérdésre a válasz az, hogy igen, de a dolog nem ilyen egyszerű. Mindjárt azzal kezdeném, hogy nyújtani nem csak edzés után kell, hanem előtte is. Tehát a kérdés úgy lenne pontos, hogy mikor és hogyan kell nyújtani.

Mielőtt el kezd valaki sportolni, a testét fel kell készíteni a terhelésre. Még a gyerekeknek is, akik egész nap mozgásban vannak, szaladgálnak az udvaron, meg a játszótéren. Azoknak a felnőtteknek, akik egész nap az íróasztal mögött ülnek még jobban oda kellene erre figyelni.

Szóval amikor felkészítjük magunkat a sportolásra, azaz bemelegítünk, akkor olyan gyakorlatokat kell végezni, amivel az egész napos ülés után beindítjuk bemerevedett izmainkat és ízületeinket.

A sporttudomány gimnasztikával foglalkozó területe kidolgozta ennek a metodikáját. A sportolás előtti bemelegítés keringést fokozó és nyújtó hatású gyakorlatokból áll össze. Aki eljön a személyes edzésemre, annak megtanítom, hogy kell helyesen végrehajtani.

Miért fontos ez? Azért, mert aki -az előbbi példánál maradva- egész nap ül és kevés mozgást végez, annak hatására a mozgatórendszerének azok a részei, amelyek a futáshoz kellenek ( láb, fenék, csípő, has és hát alsó szakasza) merevvé válnak. Ez azért van, mert az izmok ülés közben zsugor helyzetben vannak, megrövidülnek. Ráadásul a kevés mozgás miatt az ízületek között lévő kenőanyag is besűrűsödik és a gravitáció hatására az ízületi tok aljára süllyed. Pont úgy, mint az olaj a motorban. Azért nem szabad az autóval sem gyorsan menni, amíg hideg a motor, mert hamar elkopik, mivel a besűrűsödött motorolaj az olajteknő aljában van és meg kell várni, amíg felmelegszik, hígabb lesz. Az ízületi folyadék tehát pont így működik. Idő kell, amíg felkenődik az ízületek felszínére és megfelelő kenést biztosít azért hogy az ízületek ne kopjanak el.

Tehát a bemelegítés során egyrészt könnyű keringést fokozó gyakorlatokat végzünk, másrészt pedig a merevvé vált izmok ruganyosságát is vissza kell állítani. Ezt pedig úgy kell elképzelni, mint a fagyasztott leveles tésztát, Amikor jéghidegen kiveszed a hűtőből és félbe akarod hajtani, akkor eltörik. Ha előtte átdolgozod sodrófával (felmelegíted) akkor már lehet nyújtani.

Az edzés utáni nyújtásnak szintén fontos szerepe van az edzésben. Amikor nagy igénybevételnek tesszük ki az izmainkat, akkor két dolog történik. Egyfelől megtelik az energia előállítás során keletkező salakanyagokkal ( első sorban tejsavval), másrészt elfárad és a fáradás hatására megint csak összezsugorodik.

Az edzés végén a levezetés során lecsillapítjuk a szervezetünket, ami azt jelenti, hogy visszaállítjuk alapjáratra. Ez segít abban, hogy az izmokban összegyülemlett salakanyag a vérárammal könnyebben ki tudjon ürülni. Még gyorsabban megy, ha a visszaállítjuk az eredeti rugalmasságát. Ezzel a kisebb nagyobb izomgyulladásokat lehet megelőzni.

Szólj hozzá