2020. ápr 04.

Hol jobb futni: padon vagy a szabadban?

írta: Gyerefutni
Hol jobb futni: padon vagy a szabadban?

Futók körében mindig is nagy dilemma és örök vita téma volt az, hogy hol jobb futni: padon, vagy a szabadban. Mindkét opció mellett vannak érvek és ellenérvek. Megpróbálom ezeket csokorba szedni ebben a bejegyzésben.

 

Elmesélem az én történetemet és közben megpróbálom összeszedni melyiknek mi volt az előnye számomra

 

Szóval amikor a futás belépett az életembe, akkor már túl voltam egy gerincműtéten, ami miatt pár inaktív év telt el az életemből sport nélkül. A fordulópontot számomra az hozta meg, amikor a mérleg 110 kilót mutatott. Mivel rendelkeztem sport múlttal, tudtam hogy csak fokozatosan szabad visszatérni a sport világába. Erről később írok majd egy önálló bejegyzést, de a lényeg most annyi, hogy amikor úgy 10-15 kilót lefogytam, akkor kezdtem el a futást.

 


treadmill-2704410_640.jpg

Eleinte kizárólag futópadon futottam. Konditerembe jártam és erősítő edzés után kardió jelleggel ráálltam a futópadra 15-20 percre. Hát így kezdődött. Fél év sem telt el és azt vettem észre, hogy a konditermi edzés fő része a futópadozás lett, többet futottam mint edzettem. Közel egy órákat futottam és a kezdeti 7 km/h sebességet is növelni tudtam. Ekkor jött el a fordulópont és kipróbáltam szabadban is a futást. Az első távolság, amit lefutottam a szabadban kb 7 km volt (a mai napig futok azon az útvonalon) kb 45 perc volt akkor és utána azt éreztem hogy ez eszméletlen jó volt. Alig vártam a következő alkalmat. 

Ezután évekig ment az, hogy vegyesen alkalmaztam a padon és a szabadban futást. Kb 3 éve van úgy, hogy szinte egyáltalán nem használok futópadot és ennek valójában a futáshoz való hozzáállásomban bekövetkezett változás az oka.

 

Futópadon pontosan adagolható a terhelés

 

Abban az időszakban, amikor mindkettőt használtam azt szerettem a legjobban, hogy a futópadon nagyon pontosan és precízen tudtam adagolni a tempót, a résztávokat.

A 400 méter mindig 400 méter volt és az elejétől a végéig ugyanaz a tempó. Hiszen a szalag fut a talpad alatt, nem lassít, nem gyorsít. Amilyen tempóra be van állítva azzal pörög végig.

Ez arra is jó volt, hogy könnyebben megtanultam egyenletesen futni és érzékelni a sebességet.

Ez egyébként két olyan alap képesség amit minden futóknak minél hamarabb el kell sajátítani szerintem. Akkor is ha csak kedvtelésből fut, mert nincs annál fárasztóbb mint össze-vissza sebességgel futni. Ha pedig futófeladatokat is csinál az ember, akkor meg elengedhetetlen hogy tudja tartani a kívánt tempót. Ebben sokat segít a futópad. Egyszerűen azáltal, hogy látod a kijelzőn a, sebességet és a hozzátartozó mozgáskép, a lépéshossz, a lépésfrekvencia, a mozgástartomány memorizálódik az agyban.

Az agyban memorizálódik!!

Igen,Minden urbán legendával ellentétben nem az izomban, mert az izomnak nincs memóriája, hanem az agyban, mert ott van a memóriánk. Ez izom-ideg kapcsolat, ami ha rögzül, akkor fordítva is működni fog a dolog. Tehát a mozgás intenzitásunk alapján meg tudjuk majd határozni hogy milyen tempóval futunk. Sokan másodperc pontossággal be tudjak lőni ezt. Egyszer próbáld ki, hogy 3-4 kilométert megpróbálsz minél egyformább átlagra megfutni úgy hogy nem nézed az órád.

Szóval nekem ezt adta a futópad. Ha most kezdenek futni, se csinálnám másképp.

A hátránya pedig az, hogy rettenetesen monoton, unalmas, egyszerűen sokan képtelenek hosszút futni padon mert fejben elfáradnak, elmegy a motiváció és feladják.

Persze tudjuk, hogy van aki 24 órán keresztül is képes rá, de ez egy egészen rendkívüli képesség. Nekem 30 kilométer volt a maximum amit képes voltam padon futni... És nem az volt a baj hogy elfáradtam!

 

A szabadban futás szabadságot ad

 

 

 outside-1901075_1280.jpgEzzel szemben a szabadban futás pontosan az ellenkezőjét nyújtja: a szabadságot. Ez az ami a mentális felfrissülést adja nekem, az igazi stressz oldás, a gondolatok lecsendesítése, a fejem kiütése.

Ezért kell nekem a szabadban futás. Minél hosszabb ideig, annál jobb lesz a végén.

 Az imént azt írtam, hogy az utóbbi években teljesen eltűnt az életemből a futópad, mert megváltozott a futással kapcsolatos hozzáállásom.

Ez nem azt jelenti, hogy már nem csinálok feladatos futásokat. Sőt épp ellenkezőleg.

A futás atlétikai sporttá vált az életemben és ezért ennek megfelelően kezelem az edzéseimet. Megtanultam, hogy a futóedzés része az alapos bemelegítés, ami résztávos edzés esetében például magában foglalja a futóiskolázást is. Ezt viszont nem lehet futópadon kivitelezni. Ennek köszönhető az, hogy már csak nagyon ritkán állok rá a futópadra. Leginkább szükséghelyzetben, amikor az időjárási körülmények nem teszik lehetővé a szabadtéri futást.

Azt hiszem ebben a "futóevolúciós" folyamatban nagyjából sikerült is bemutatnom a futópad és a szabadban futás közti különbséget: Edzés szempontjából teljes értékű tud lenni mind a kettő, a futópad kezdőknek sokat segíthet, később viszont korlátozhat a technikai fejlődésben..

 

Szólj hozzá