2020. már 08.

Mi legyen, ha nem megy az edzés? Itt jön az én tanácsom

írta: Gyerefutni
Mi legyen, ha nem megy az edzés? Itt jön az én tanácsom

Van az úgy, hogy reggel felkelsz, megnézed a naptárad. Látod, hogy edzésnap van, ráadásul egy erős résztávos edzés jön. Tudod, hogy nem fog menni, mert nem jól aludtál és egyébként is kiemerítő napok vannak a hátad mögött. Azt is tudod, hogy két hónap múlva itt a verseny, amire készülsz és most úgy érzed baj van...

Azt gondolod, ha kihagyod az edzést, akkor lemaradsz a felkészüléssel, ha mégis megcsinálod akkor meg túlterheled magad és lehet hogy lesérülsz? 

 A bevezető után most mindenki aki ezt az írást olvassa egy kicsit elmélkedjen el magában, vajon hányszor játszodtak le benne ezek a gondolatok?

Természetesen a válasz jöhet majd kommentben, de ha kíváncsi vagy arra, hogy szeritnem mit kéne ilyenkor tenni akkor olvass tovább:

 

Szóval amikor a világ összeesküszik ellened és nem vagy olyan passzban, hogy értékelhető edzés munkát végezz, akkor a legjobb amit lehetsz, ha nem végzel értékelhető edzés munkát! 

tired-3885928_1280.jpg

Sokszor emlegetem a számomra vörös posztót jelentő "minden edzés beépül" szlogent, amiben továbbra sem hiszek és változatlanul azt vallom, hogy csak az az edzés "épül be" ami edzéstanilag helyesen megtervezett, azaz megfelelő pihenő idő elteltével, a célhoz igazított terhelést ad a szervezetnek.

Amikor azt az edzést megtervezték, amit ma reggel a kávét kavargatva éppen próbálsz elkerülni, akkor még úgy nézett ki, hogy az lesz a megfelelő.

Az élet azonban, mint minden más területen itt is a legnagyobb rendező és pillanatok alatt atírhatja a forgatókönyvet. Mondjuk, ha front volt éjszaka és nem pihented ki magad, akkor reggel kómás vagy, zsibbad az agyad és egy porcikád se kívánja az edzést.

Személy szerint óva intek mindenkit attól, hogy ilyenkor csak azért is kipréselje magából az edzést. Persze ez a kijelentésem mindig csak hobbi futókra vonatkozik, azokra akik futás után rohannak dolgozni, vagy a gyerekért a suliba. Akik élvonalbeli sportolók és más dolguk nincs, azok igenis szorítsák össze a fogukat és nyomják le az edzést legjobb tudásuk szerint.

Na de a hobbi futók ilyenkor ne akarják, hogy ez az edzés beépüljon!

Ha ilyen napod van, hát fogadd el, hogy ez ma nem fog menni. Ha mégis erőt veszel magadon csinálj egy laza, könnyű futó edzést, vagy valami kiegészítő edzést helyette. Akkor is büszke lehetsz magadra, hogy mégis felálltál a kanaperól.

Ha úgy döntesz hogy nem mész edzeni, akkor sem dől össze a világ. Egy edzés kihagyása nem fog hátráltatni a felkészülésben.

Véleményem szerint ilyen esetben van óriási jelentősége annak, hogy sablon terv szerint készülsz, vagy van edződ. Az edzőt ugyanis fel tudod hívni, meg tudod kérdezni mi legyen. Az edző át tudja rendezni a tervedet úgy,  hogy jó legyen. Egy előre megírt sablon esetén ezt kitől kérdezed meg? Ha magadtól döntesz úgy,  hogy atírod a tervet, honnan tudod hogy jól döntöttél? 

 

Én annak a híve vagyok, hogy a pék süssön kenyeret, a suszter csináljon cipőt, az edző készítsen edzéstervet.

 

Mivel a hobbi futók világából való vagyok én is, ezért pontosan jól tudom miről beszélek. A fenti problémát én is átélem nap, mint nap. Tudom, hogy nem egyszerű minden fronton megfelelni. Munka és család mellett az ember csak a pihenő idejéből tud elvenni a sportolásra.

Éppen ezért az általam készített edzéstervek mindig egy kicsit "alulterevezettek", ami azt jelenti hogy sose tervezek a maximális terhelhetőséggel. Mivel a tervet a sportoló magánélete folyton felülírja, ezért nincs korlátozva, hogy a sportolóim mikor és hányszor léphetnek velem kapcsolatba. Amikor szükség van arra hogy "mondd meg mi legyen", akkor ott vagyok!

Szóval visszatérve az alapkérdéshez, véleményem szerint inkabb hagyd ki az edzést és pihenj rá a következőre..

 A kép forrása a pixabay.com

Szólj hozzá